Nejlepší evropské recepty

Nyní se zaměříme na přípravu jídla v Evropě a představíme si několik evropských receptů, které by doma měl vyzkoušet úplně každý.

  • Cuketový nákyp je prvním z nich a velmi často se podává jako příloha k různě upraveným rybám a pokrmům z ryb. Cuketu nejdříve omyjeme pod vodou a poté nakrájíme na plátky, které uložíme do mísy. Mezitím si troubu předehřejeme na dvě stě stupňů Celsia. Smícháme mléko se smetanou a vaříme na plotně, dokud směs nepřijde k varu. Přidáme sůl, špetku pepře, trochu hořčičného semínka, chilli, česnek a vmícháme celé vejce a sýr. Rozšleháme vše na jednotnou hmotu a vlijeme k nakrájeným cuketám. Směs pak promícháme tak, aby byl každý plátek cukety obalen ve směsi a přemístíme ji do formy na zapékání. Pečeme třicet minut až tři čtvrtě hodiny v závislosti na troubě a před dopečením posypeme sýrem dle výběru – parmezánem či mozarellou – a můžeme podávat.
  • Druhým pokrmem je vepřová panenka v pomerančové marinádě. Marinádu vytvoříme smícháním následujících ingrediencí: 120 g pomerančové marmelády, šťáva a kůra ze dvou pomerančů, kousek čerstvého zázvoru, cca 6 cm, oloupaný, nastrouhaný, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1,5 polévkové lžíce vinného octa, 2 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 kávová lžička soli, čerstvě mletý pepř, podle chuti. Panenku poté vložíme do marinády a necháme marinovat nejméně třicet minut. Osušenou panenku pak zprudka opečeme v hrnci na oleji a dbáme na to, aby byla opečená ze všech stran. Maso poté zalijeme marinádou, přidáme víno dle chuti a necháme dusit tři čtvrtě hodiny až šedesát minut. Stále směs mícháme aby nedošlo k připálení omáčky a znehodnocení chuti. Vyjmeme maso, zabalíme do alobalu a zbytek marinády necháme přivřít a přejít do sirupové konzistence. Talíř pak podáváme s panenkou nakrájenou na jemné plátky, přelitou omáčkou a dozdobenou bramborovými pusinkami či pečenou polentou.

Výše zmíněná jídla je vhodné podávat při rodinných sešlostech, oslavách narozenin či jiných významných událostech.