Cenově dostupný způsob, jak poznat Evropu

Pokud se zaměříme na skupinu obyvatel, která si nemůže dovolit cestování po proslavených evropských destinacích a ubytování v luxusních hotelech, zjistíme, že tato skupina lidí si umí velice dobře cestování či dovolenou zařídit k obrazu svému.

Tito lidé mají často velmi podobný způsob cestování. Ten si nyní v krátkosti popíšeme i s jeho klady a zápory. Prakticky se jedná o jakousi ,,nízkonákladovou“ dovolenou, která většinou obnáší ubytování v kempech či hostelech a dopravu pomocí stopování.

Stopování se v dnešní době stává velmi populárním způsobem dopravy, zejména u mladých studentů. Jeho výhody jasně převyšují nevýhody a v obecné rovině jde také a způsob dopravy, který je šetrný k životnímu prostředí. Osoba, která by jinak cestovala svým vlastním automobilem, se přidá k někomu jinému a ušetří tak ovzduší o polovinu emisí. Člověk má také možnost tímto způsobem poznat nové lidi a sehnat si kontakty využitelné například při dalších cestách.

Co se týče ubytování, je nejlevnější variantou jednoznačně kempování, zejména to stanové. Kempy mají pro stany speciálně vyhrazená místa, většinou v nejklidnější části kempu a tato varianta je tak vhodná i pro rodiny s malými dětmi, které mohou díky kempování získat spoustu nových zážitků a zkušeností. Většina kempů v dnešní době již nabízí vysoký standard služeb, jako například poskytnutí elektrické přípojky či svítilen, možnost využití sprch a sociálních zařízení, stejně tak jako možnost vařit ve společné kuchyňce či navštívit místní restauraci.

Spousta kempů navíc nabízí řadu doplňujících služeb, které může využívat každý ubytovaný. Jako příklad si můžeme uvést zapůjčení sportovního vybavení, využití společného bazénu či dalších sportovišť. Tenisové kurty nebo pingpongové stoly se stávají hitem.

Důležitou cenovou položkou je strava, na které se v kempu dá také ušetřit. Mnoho rodin si tak do kempů bere své vlastní plynové vařiče, na kterých si jídlo připravuje. Ať už se jedná o konzervované či čerstvé potraviny, vždy je v kempu způsob, jak tyto potraviny připravit.